Skip to main content

Lacrima school is een school voor kinderen met een handicap in Bistrita, Roemenië. De school biedt onderwijs aan kinderen 6 t/m 17 jaar met alle denkbare fysieke en mentale handicaps. Door het gebrek aan gespecialiseerde scholen, is bij Lacrima elk soort gehandicapt kind welkom. De kinderen zijn de hele dag op school en krijgen er ook eten waaronder één warme maaltijd. Dit is voor de ouders een bijkomend voordeel door de armoede, werkloosheid en geldgebrek.

Vervoersprobleem
De school is voor veel kinderen te ver om te komen lopen. Daarom komen ze met het openbaar vervoer of worden gebracht door familie. Maar OV is te duur wanneer je weinig inkomen hebt en voor gehandicapte kinderen minder geschikt. Door drukte en ruzie ontwikkelen kinderen zelfs angst voor openbaar vervoer. Dit zorgt ervoor dat kinderen niet elke dag naar school kunnen.

Behhoefte aan een eigen bus
Lacrima school heeft grote behoefte aan een eigen bus om kinderen van en naar huis te vervoeren. De school zorgt zelf voor een vaste chauffeur (vrijwilliger) die elke dag bereid is om de kinderen te halen en brengen én hebben ze een vaste regeling kunnen treffen voor brandstof donatie. De bus moet ongeveer 20 kinderen kunnen vervoeren met een plek voor een rolstoel. Omdat het hier om een ‘lint’ bebouwing gaat, zal de bus steeds twee ritten moeten maken. Met deze hulpvraag gaat onze stichting graag aan de slag.

Het is hartverwarmend om te zien hoe Lacrima school zich inzet voor kinderen met een handicap. Het is zelfs zo dat jongeren die niet meer leerplichtig zijn nog naar school komen om licht werk te doen zoals kaarsen of knijpers maken. Ook helpen ze graag mee in de tuin of de keuken waardoor ze enige werkervaring opdoen. Want een vervolgstudie zit er meestal niet in.

Onze stichting helpt
Onze stichting heeft de school gekoppeld aan een plaatselijk fonds waardoor de bus in de zomer van 2022 geregeld is. De kinderen kunnen nu elke dag naar school, zonder stress en extra kosten.