Skip to main content

In Roemenië is er een project gestart om Roma kinderen en hun familie (zigeuners) weer te integreren in de samenleving. Nu vallen deze gezinnen daar vaak buiten door armoede en discriminatie. Het project doen wij samen met onze lokale partners John en Rita Fracker en is vooral gericht op onderwijs op allerlei vlakken.

 

 

Het doel van het project

‘Roma’ bleven vroeger niet lang op één plek. Het was een rondreizend volk dat door handel, diverse ambachten en vermaak zoals muziek en dans hun brood verdienden. Dat werd helaas een uitstervende manier van leven. Bedelen en stelen groeide uit tot het alternatief. De huidige generatie wil heel graag gewoon werken voor de kost, maar kunnen vaak niet lezen en schrijven. Ook krijgen ze weinig kansen door begrijpelijke discriminatie van de bevolking. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden.

 

Het antwoord: onderwijs 

Het Creative Learning project is opgezet door onze contactpersonen John en Rita Fracker. John is een Amerikaan en Rita is van oorsprong Roma. Zij spreekt de taal en heeft nauw contact met diverse Roma groepen. Het echtpaar geeft eten, en wanneer kan ook kleding en schoenen. Ook haalt John iedere zondag mensen op om naar de kerk te gaan. De vraag naar onderwijs werd al snel duidelijk. Het gaat dan om leren lezen en schrijven, maar ook leren koken uit eigen tuin, hygiëne lessen en uitleg over het schoon houden van hun eigen huis. Door dit onderwijs kan deze bevolking beter integreren in de samenleving en heeft meer kansen op een mooiere toekomst.

 

Zo helpen wij

Onze stichting helpt als eerste met het bouwen van een klaslokaal met daarbij een badkamer voor de broodnodige hygiëne. De Roma leveren zelf ook een bijdrage: zij helpen met bouwen. Na het klaslokaal wordt er een plantenkas gebouwd om les te kunnen geven in het planten van groente en het onderhouden daarvan. Verder zullen de plannen groeien naar behoefte.

 

Dit project steunen? Neem contact op