Skip to main content

Wij richten ons op dit moment voornamelijk op hulp in Moldavië en Roemenië. Helaas is werken in de Oekraïne erg lastig nu, maar wij pakken dit weer op zodra het kan.  

Roemenië

Roemenië is een groot land met een prachtige afwisselende natuur en telt ongeveer 20 miljoen inwoners. Het land kent bijzondere tradities, waaronder de jaarlijkse, internationale ‘Dag van het kind’ op 1 juni. Deze dag is van oudsher bekend als de ‘Dag ter bescherming van kinderen’ en krijgen kinderen cadeautjes.  

Moldavië

Moldavië is ongeveer even groot als Nederland en ligt tussen Roemenië en Oekraïne in. In het noordelijke gedeelte van het land, boven de rivier Dnjestr is het pro Russische Transnistrië gelegen. De gasleidingen van het Russische Gazprom lopen daardoorheen waardoor het er absoluut niet veilig is. Er is veel werkloosheid en armoede en de meeste inwoners van Moldavië, (3 miljoen) willen dan ook dolgraag bij de EU horen en niets te maken hebben met Rusland. Het land krijgt al wel ondersteuning van de EU waardoor veel goeds tot stand is gekomen zoals betere wegen en Westers onderwijs wordt gestimuleerd e.d. 

Hoewel de meeste inwoners werkzaam zijn in de landbouw, heeft Moldavië mede dankzij hun lidmaatschap van de EU, de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt. Maar door de enorme achterstand wat het land aanvankelijk had, is er nu nog steeds hulp nodig.  

Kinderen met ambities

Mensen in Oost-Europa werken een stuk harder dan wij gewend zijn. Ook kinderen hebben mooie ambities: ze willen later als ze groot zijn dokter of verpleegkundige worden, of docent, advocaat, architect of iets anders waar de wereld beter van wordt. Helaas leven veel van deze kinderen nog in armoede en is hun toekomstperspectief vaak somber. Wij ondersteunen families en kinderen daarom met onze stichting en helpen voornamelijk kinderen hun mooie ambities waar te maken.