Skip to main content

In Roemenië steunen wij diverse projecten om Roma kinderen en hun families (zigeuners) weer te integreren in de samenleving. Dat doen we samen met onze lokale partners John en Rita Fracker. Naast het Creative Learning Project – gericht op onderwijs – is nu het Raising Hope project gestart waarmee wij Roma gezinnen helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Het doel van het project 

‘Roma’ bleven vroeger niet lang op één plek. Het was een rondreizend volk dat door handel, ambacht en vermaak zoals muziek hun brood verdienden. Deze manier van leven werd steeds minder lucratief waardoor bedelen en stelen uitgroeide tot alternatief. De huidige generatie wil het anders doen: werken voor de kost en een zelfstandig bestaan opbouwen. Leren lezen en schrijven via het Creative Learning Project helpt daar al enorm bij. Nu zetten John en Rita een stap extra: elk Roma gezin krijgt een eigen schaap, varken of geit. Met een eigen dier krijgen ze verantwoordelijkheidsgevoel en nog belangrijker: een verdienmodel. ‘Raising Hope’ dus, op een nieuwe toekomst.  

 

Van verzorging tot inkomen

De gezinnen krijgen naast het dier ook begeleiding in het houden van ervan. Denk aan voeding, vroegtijdig ziektes kunnen signaleren, de verzorging en een zo groot mogelijk rendement halen op een diervriendelijke manier. Zo zijn er bijvoorbeeld lessen in het maken van geitenkaas of schapenkaas. Dit zorgt weer voor een inkomen.  

Om te voorkomen dat dieren doorverkocht worden om ‘snel geld’ te verdienen, moeten de Roma gezinnen een contract ondertekenen waarin zij hun verantwoordelijkheid nemen voor zowel de dieren als de grond die zij daarvoor nodig hebben. De initiatiefnemers, John en Rita Fracker, blijven eigenaar van de omheinde grond en de hokken. John en Rita Fracker kennen de gezinnen goed en hebben zeer regelmatig contact met ze om eventuele problemen snel te signaleren.

 

Zo helpen wij  

De dieren kosten geld. Wij helpen met de financiering hiervan. Een varken, volwassen genoeg om biggen te krijgen kost ongeveer 750 euro. Per zwangerschap kan het 5 tot 10 biggetjes opleveren. Voor geiten en schapen is de aanschaf 200 euro per dier en per zwangerschap levert het meestal een tweeling op. De kosten van aankoop van geitjes of lammetjes ligt tussen de 75 en 100 euro. 

Voor de Roma gezinnen betekent een eigen dier ‘hoop’. Op een toekomst, betekenis in hun leven en een verdienmodel. Raising Hope is een project wat wij daarom heel graag ondersteunen.  

Dit project steunen? Neem contact op