Skip to main content

In Roemenië steunen wij diverse projecten om Roma kinderen en hun families (zigeuners) te helpen. Veel van deze gezinnen hebben het moeilijk. Toegang tot voedzaam eten of onderwijs is een uitdaging. Samen met onze lokale partners John en Rita Fracker brengen wij weer hoop voor deze families. Naast het Creative Learning Project – gericht op onderwijs – is nu het Raising Hope project gestart waarmee wij Roma gezinnen helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. 

Het doel van het project 

‘Roma’ was vroeger een rondreizend volk dat door handel, ambacht en vermaak zoals muziek hun brood verdienden. Deze manier van leven werd steeds minder lucratief waardoor bedelen en stelen uitgroeide tot alternatief. De huidige generatie wil het anders doen: werken voor de kost en een zelfstandig bestaan opbouwen. Leren lezen en schrijven via het Creative Learning Project helpt daar al enorm bij. Nu zetten John en Rita een stap extra: elk Roma gezin krijgt een eigen schaap, varken of geit. Met een eigen dier krijgen ze verantwoordelijkheidsgevoel en nog belangrijker: een verdienmodel. ‘Raising Hope’ dus, op een nieuwe toekomst.  

Van verzorging tot inkomen

De gezinnen krijgen naast het dier ook begeleiding in het houden ervan. Denk aan voeding, vroegtijdig ziektes kunnen signaleren, de verzorging en een zo groot mogelijk rendement halen op een diervriendelijke manier. Zo zijn er bijvoorbeeld lessen in het maken van geitenkaas of schapenkaas. Dit zorgt weer voor een inkomen.  

Om te voorkomen dat dieren doorverkocht worden om ‘snel geld’ te verdienen, moeten de Roma gezinnen een contract ondertekenen waarin zij hun verantwoordelijkheid nemen voor zowel de dieren als de grond die zij daarvoor nodig hebben. De initiatiefnemers, John en Rita Fracker, blijven eigenaar van de omheinde grond en de hokken. John en Rita Fracker kennen de gezinnen goed en bezoeken ze vaak om eventuele problemen snel te signaleren.


Al meerdere gezinnen blij gemaakt

Raising Hope is succesvol gestart: in april 2024 zijn al meerdere gezinnen blij gemaakt met een dier. Dit biedt ze niet alleen verse melk, maar staat ook symbool voor een nieuwe start en een extra inkomen.

Recent heeft een groot gezin met kleine kinderen een melkfeit mogen verwelkomen. De familie was ontzettend blij met deze kans, en de blijdschap bleef niet alleen bij hen. Het gezin dacht direct aan een andere familie met een baby die geen gewone melk kan drinken. Zonder aarzelen beloofden ze de geitenmelk te delen. De invloed van één geit is dus al heel groot op hun gemeenschap.

Het begin is er dus, maar er wachten nog veel gezinnen op steun. In totaal hebben circa 5000 mensen (inclusief kinderen) onze hulp hard nodig. John en Rita: “We zijn enorm dankbaar voor iedere donatie en elk gebaar van steun. Elke gift draagt bij aan onze missie, en helpt ons hoop en positieve verandering te verspreiden. Samen maken we echt verschil in het leven van deze gezinnen.”

Zo helpen wij

De dieren kosten geld. Wij helpen met de financiering hiervan. Een varken, volwassen genoeg om biggen te krijgen, kost ongeveer 750 euro. Per zwangerschap kan het 5 tot 10 biggetjes opleveren. Voor geiten en schapen is de aanschaf 200 euro per dier en per zwangerschap levert het meestal een tweeling op. De kosten van aankoop van geitjes of lammetjes ligt tussen de 75 en 100 euro. 

Voor de Roma gezinnen betekent een eigen dier ‘hoop’. Op een toekomst, betekenis in hun leven en een verdienmodel. Alles 5000 mensen binnen de Roma gemeenschap willen wij dit bieden. Raising Hope is een project wat wij daarom heel graag ondersteunen.  

Dit project steunen? Neem contact op